![](/media/lib/43/automat-45c766fbe39542c798923b4c9f473d7e.jpg)
Nieprzespana noc czyni z nas ryzykantów
9 marca 2011, 13:21Pozbawienie snu nasila optymizm, prowadząc do podejmowania ryzykownych decyzji. To dlatego hazardzistom wydaje się nad ranem, że szanse na wygraną są wysokie i stąd zgubne w skutkach obstawianie...
![](/media/lib/28/tabletki-eec1ae25114c06ecca93e9f9a9db3ee9.jpg)
Słońce zmienia wrażliwość na leki
9 marca 2011, 12:20Zdolność organizmu do rozkładania leków wydaje się ściśle powiązana z wystawieniem na oddziaływanie promieni słonecznych. Oznacza to, że może się zmieniać wraz z porami roku. Badacze z Karolinska Institutet uważają, że zaobserwowane zjawisko pozwoli wyjaśnić część indywidualnych różnic w działaniu leków, a także mechanizmy wpływu środowiska na radzenie sobie przez organizm z toksynami.
![](/media/lib/75/tomkod-0503338b5312a4115612ad1bdfecbea2.jpg)
Kręgowiec uodpornił się na truciznę
21 lutego 2011, 12:58Od dawna wiemy, że bakterie zyskują oporność na antybiotyki, a owady na środki owadobójcze. Tym razem amerykańscy naukowcy donoszą o znalezieniu kręgowca, który stał się oporny się na szkodliwą dlań substancję.
![](/media/lib/73/brzozy-73ae59ad8230c830a16cf90ed64d2edb.jpg)
Kora brzozy kontra choroby cywilizacyjne
5 stycznia 2011, 18:20Występujący w korze brzozy biały barwnik betulina pomaga obniżyć poziom cholesterolu, zapobiega otyłości i zwiększa wrażliwość na insulinę. Co ważne, w tętnicach myszy, w których planie żywieniowym uwzględniono betulinę, nie rozwijały się też blaszki miażdżycowe. W ten sposób udowodniono, że związek, znany wcześniej głównie ze swego zbawiennego wpływu na skórę, wspaniale nadaje się do zapobiegania wielu chorobom cywilizacyjnym, w tym cukrzycy.
![Morfina](/media/lib/73/morfina-75f104d17d37ae99e98ff78501b0f68f.jpg)
Nowa pochodna morfiny na najcięższe bóle
5 stycznia 2011, 15:31Jednym z najsilniejszych środków przeciwbólowych pozostaje od bardzo dawna morfina, ale wciąż trwają poszukiwania nowych, lepszych sposobów. Być może morfinę zastąpi mało znana jej pochodna, która okazuje się znacznie skuteczniejsza.
![E. coli](/media/lib/15/1190970998_071300-e437b58193c1554511748fcceecb046e.jpeg)
Układ odpornościowy ze zmutowanego DNA wirusa
31 grudnia 2010, 12:23By się rozmnażać, wirusy wprowadzają swój materiał genetyczny do komórek atakowanego organizmu. W przebiegu odwiecznej wojny między bakteriami a wirusami te pierwsze wykorzystały metodę przeciwnika, by wykształcić jeden z pierwszych na Ziemi prymitywnych układów odpornościowych.
![](/media/lib/38/posilek-7f09ef876b2a7d48ea8c0eb499f94667.jpg)
Grubsi lepiej wyczuwają zapach jedzenia
17 listopada 2010, 12:14Ludzie z wyższym wskaźnikiem masy ciała mają bardziej czuły zmysł powonienia, jeśli chodzi o jedzenie.
![](/media/lib/12/1185265673_487845-b16a05947ab15501e5d21cdb435f3f3b.jpeg)
Opatrunek monitoruje gojenie
3 listopada 2010, 11:21By sprawdzić, czy rana nie uległa zakażeniu, trzeba zdejmować opatrunek. Dzięki nowemu materiałowi naukowców z Fraunhofer-Einrichtung für Modulare Festkörper-Technologien (EMFT) w Monachium nie będzie to już konieczne, ponieważ w razie infekcji plaster zmieni kolor z żółtego na różowy.
![](/media/lib/71/umiejscowienie-watroby-10a1be6c9f3dd05119cdffd4d151b4d2.jpg)
Wątrobowe źródło insulinooporności
3 listopada 2010, 09:39Japońscy naukowcy zidentyfikowali hormon wątrobowy, który stanowi jedną z przyczyn insulinooporności (Cell Metabolism).
![](/media/lib/53/ciasto-czekoladowe-244edeb8570f622ae95ed12fdad68ae5.jpg)
Coraz więcej jedzenia, coraz mniejsza nagroda
4 października 2010, 09:14Układ nagrody w mózgach osób z nadwagą staje się mniej wrażliwy, gdy zwiększa się masa ich ciała. Skłania to do pochłaniania większych porcji jedzenia i dalszego spadku reakcji na niegdyś bardziej atrakcyjny bodziec. W ten sposób błędne koło się zamyka (Journal of Neuroscience).